Rozhovor s Jirkou Kimlem

Myslím ,že si začal chodit na taekwondo kvůli synovi Jiříkovi. Kdy to bylo a řekneš nám o tom trochu víc..?

 Začal jsem opravdu chodit kvůli synovi, před necelými 4 lety. Pokud si dobře vzpomínám, tak jsem se po mírném nátlaku souhlasil, že absolvuji pár tréninků, aby měl Jiřík jednodušší začátek. Vždycky mne přitahovaly spíše míčové sporty a kdyby mi někdo před pěti lety řekl, že budu cvičit něco jako TKD, tak bych se mu asi vysmál. Nakonec se to celé vyvinulo úplně jinak. TKD mne začalo bavit a naopak jsem nechal fotbalu. A fakt nelituji. Akorát mne mrzí, že Jiřík už nechce chodit. Určitě by mu to prospělo. Na druhou stranu mám radost z toho, že začala chodit Vlaďka.

Co tě vede k tomu pořád podstupovat náročné tréninky ať je to posilování nebo techniky nebo třeba T-ki ?

Já si nemyslím, že naše tréninky jsou náročné. Minulou neděli byly pauzy tak dlouhé, že jsem začal zívat. Chodím na tréninky, protože mne to baví a cítím, že to mému tělu prospívá.

Jdeš na trénink a v duchu si říkáš co se asi dneska pojede nebo to prostě necháš až to přijde?

Tohle moc neřeším. V podstatě jenom doufám, že se mi podaří nezranit se.

A co tě tedy nejvíc potěší ,když je na tréninku?

Odpovím oklikou. Ze začátku mne nebavily tuly. Prostě cvičit 30 minut pořád dokola úder, není žádná zábava. To se ale časem změnilo, teď bych řekl, že mne tuly naopak baví. Docela se taky těším na zpomalené matsogi, při reálné rychlosti mám strach ze zranění. Když je sebeobrana, tak si to docela užívám. Tedy alespoň tu část, kdy si to já zkouším. Při přerážení jsem poslední dobou taky relativně v pohodě. Pokud tedy jsem ve skupině jedinců, co si zvyšují sebevědomí na té slabé zelené desce. No a speciály? Ty mne moc neberou. Takže na tréninku mne asi nejvíc potěší, když nejsou speciály.

V poslední době trenér nasadil jiný systém tréninků(soboty a neděle). Jak se ti tenhle systém zamlouvá nebo nezamlouvá a proč ?

Rozhodně krok správným směrem. V sobotu je více času na nižší pásky a kvalita nedělního tréninku se rapidně zvýšila. Dokonce se mi už dvakrát stalo, že jsem z něj odcházel zpocený.

Jaká je tvoje hlavní motivace, když se ti prostě nechce cvičit chvilkově. Co tě žene dopředu v tvém středním věku?

Občas nemůžu cvičit, ale spojení ‚nechce cvičit‚ já neznám. Moje hlavní motivace jsou letní olympijské hry 2016 Riu. Podřizuji tomu všechno. Prostě makám naplno a doufám, že si mi trenér dá konečně šanci při závodech. Na soustředění všechno vypadalo v pořádku. Pak přišli závody a místo mne tam vždycky jede nějaký Prcek. Nicméně fakt, že mne trenér přehlíží, mi nebrání v tom mít ze cvičení radost a když člověka něco baví, tak není s motivací problém.

Jak dlouho ti trvá regenerace těla po posilování? Jak to prožíváš?

U zkušených, vyzrálých sportovců je regenerace velký problém. Já kromě TKD chodím ještě 2x týdně na badminton a 2x týdně na basket. Na konci těchto tréninků si dávám studenou sprchu. Svaly tím dostanou šok a někdy je to šok tak silný, že zapomenou na to, že by měly bolet. V minulosti mne občas z TKD tréninků bolely svaly i několik dnů. Poslední dobou už to tak nebývá. Pomáhá mi ta studená sprcha a taky máme při trénincích ty dlouhé pauzy, při nichž si moje svaly stihnou odpočinout.

Staráš se (a za to ti děkujeme!!!!) o webové stránky oddílu.

Hodláš na nich výhledově něco měnit. Například po grafické stránce ,aby je navštěvovala třeba i Maruška?:-D
Já nemám grafické cítění. Jestli chcete něco změnit, řekněte si a já vám vysvětlím, proč to nejde. Já v současné době vidím jediný problém. Rychlost načítání. To je jediná zásadní věc, kterou bych chtěl v blízké budoucnosti změnit.

V tomto období jsou před námi zkoušky na technický stupeň kup. Je to pro tebe jiné období co se týče taekwonda nebo je to stejný jako jindy?

Když se blíží zkoušky tak skoro každý den cvičím doma tuly a scházíme se i s Matym, kvůli krokáčům. Prostě potřebuji mít na zkouškách vnitřní jistotu, že to fakt umím. Nejsem prostě ten typ co by mohl třeba dolaďovat krokáče hodinu před zkouškami. Byl bych pak při zkouškách HODNĚ nervózní.

Trénuješ doma?

Málo. Každý den dělám pár dřepů, kliků. Asi tak 500. Bohužel většinou jich stihnu tak maximálně 30, pak mne manželka většinou zaměstná domácími pracemi.
Teď vážně. Je to celé o regeneraci. Fakt každý den trochu posiluji, ale jenom trochu. Když jsem zkoušel více posilovat, tak mne pak bolelo při badmintonu rameno a kolena.

V té souvislosti se nabízí otázka: Dcera Vlaďka začala chodit též na taekwondo. Trénujete spolu doma?

( A popravdě –taky se jí zeptám ……..  :-D)

Já nelžu. Jenom občas neříkám celou pravdu. Takže popravdě přiznávám, že občas doma spolu trénujeme. Hlavně, když se blíží zkoušky. Pro mne je to investice do budoucna. Teď vysvětluji hlavně já, za pár let bude Vlaďka opravovat mne.

Co tebe nejvíc na sobě trápí, že ti nejde a chtěl bys na tom ještě víc zapracovat?

Jsem více méně šťastný, spokojený člověk. Netrápí mně nic zásadního.
Nejde mi spoustu věcí, v podstatě neumím pořádně ani obyčejný úder, o kopech ani začínat nebudu. Mám modrý pásek a cítím se tak na žluto-zelený. Ale netrápím se tím, usínám v pohodě. Mně se na TKD líbí to, že se nemusíš s nikým porovnávat. Dělám to prostě jenom pro sebe. Snažím se cvičit naplno, tak jak nejlépe dovedu a nezranit se. To mi stačí ke štěstí.

Co pro tebe znamená „DO“ v názvu ?

Do (도/ 道) značí cestu bojovníka (jinak řečeno, tam kam dospěje páskem, má dospět i v hlavě) – kopírováno z wiki, abych vám ušetřil čas a nemuseli jste to, taky jako já hledat.

Já se nepovažuji za bojovníka. Já jsem spíše ten, co má z těch bojovníků strach. Ani nedělám TKD kvůli páskům. Nikdy nebudu mít černý pásek, vždycky se najde nějaký Prcek, který bude o 300 procent lepší. To, že má trenér jiné oblíbence prostě respektuji. Cvičím, protože mne to baví a snažím se zlepšovat. Chci mít z toho dobrý pocit. A protože mám skvělého trenéra tak se fakt zlepšuji a TKD si užívám! A Vo Tom To Je! Jo a mám v plánu za 16 let udělat provaz!

 Děkuji za odpovědi a přeji hodně osobních a sportovních úspěchů.
                                                                                                                   Taekwon 
                                                                                                                                        Milan Macháček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *