Rozhovor s Tomášem

Začal si dělat taekwondo v pozdějším věku. Co tě k tomu motivovalo a kdy to bylo?

 TKD jsem vlastně začal cvičit s Kubou . Hledal jsem pro něj nějakou sportovní aktivitu. Na vesnici vlastně kromě fotbalu nic není. No a tak jsme se dostali k TKD v Manětíně. Když už jsem tam Kubu vozil tak jsem začal cvičit taky.

Je teď s postupem času ta motivace stejná jako na začátku?

 Je to asi jiný. Trochu mně to cvičení chytlo. Dřív jsem se soustředil víc na Kubu no a teď spíš na sebe.

Lákalo by tě ještě jezdit na závody a pokoušet se o nějakou medaili?

 Ne , tak to rozhodně ne , to bych musel být na úplně jiný úrovni. Cvičím spíš pro radost ,že se něco nového naučím a pak to třeba zdokonalím.

V současné době vlastníš modrý pásek s červeným pruhem (3.kup) – co to vlastně pro tebe samotného znamená?

 Abych byl upřímný tak to pro mně až tak moc neznamená, sám se cítím tak na úrovni zeleného pásku. Barvu pásku beru jako určitou zodpovědnost nejenom znát tuly ale i trochu teorie a kopy co k tomu patří atd.

Kam bys to chtěl dotáhnout v taekwondu a proč?

Beru to tak, že bych chtěl pracovat na co největším zdokonalení tulů, jednotlivých technik a kopů a vůbec vydržet co nejdéle cvičit v rámci možností. To jsou asi moje cíle.

Dá se říct co ti při tréninku nejvíc baví?

Baví mně všechno. Možná nebudeš věřit , ale na první místo bych dal tuly i když mně moc nejdou. Potom trénování kopů , matsogi a posilko.

A co děláš se sebezapřeními?

Když třeba delší dobu necvičím. Třeba kvůli času , nemoci atd. Zkrátka nejsem připravenej. A potom se na tréninku cvičí tuly nebo krokáče tak si připadam jako mimozemšťan. Tak to potom cvičím trochu se sebezapřením. Ale jinak všechno OK.

A jak je to se cvičením doma? Jak to třeba probíhá, když máš čas si doma zacvičit?

Probíhá to tak , že jdu do chodby a cvičím tuly sem a tam od nejnižší po nejvyšší co znám. Pak třeba rychle za sebou . Potom zase pomalu. Někdy zase jednotlivý techniky, tři dopředu tři dozadu . Někdy kopu do boxovacího pytle, ale není to pravidelně. Doma je málo místa , ale to asi zná každý. Jednou jsem skoro rozbil zrcadlo potom zase akvárko.

Co ti dalo taekwondo do života nového?

Hlavně pohyb ( různorodý pohyb). Dřív jsem znal jen běhání a kolo. A to je málo. Musím říct, že co cvičím TKD přestaly bolesti zad, kloubů a jiný problémy.

Jaký sport tě ještě baví?

Tak hlavně kolo a běh , turistika.

A jiný záliby nebo činnost?

Těch je spousta jako má asi každý . Zahrádka, knížky, fotografování, včely, kytara, pes……

Slovo „do“ ve slově taekwon-do znamená určitou filozofii, jakousi „cestu životem“, co to pro tebe konkrétně znamená?

Pro mně to znamená asi hlavně určitou disciplínu, kterou se tak nějak učím a která myslim je pro cvičení TKD potřeba. Což se vlastně odráží v těch barvách pásků, abys uměl nejenom tul, ale i teorii a krokáče a kopy atd.

Dalo by se říct, že se s Kubou od sebe navzájem učíte?

 No jo, koukáme třeba na nějaký Kung-fu film, a říkáme si jakou techniku tam třeba používají. Pak to hned vyzkoušíme, něco rozbijeme a tak.

Jak tě podle tvého názoru vidí přátelé? Máš pocit, že alespoň na některé z nich působíš inspirativně?

Já ten pocit mám , že možná pro někoho inspirativní jsem, ale nikdo mi to zatim najevo nedal. Spíš mně vidí jako exota. Aby tady někdo jezdil (2x týdně ) na trénink 30km daleko, a ještě si potom stěžoval , že ho bolí nohy . To se tady moc nevidí.

Je něco, co ti v taekwon-du sice nejde, ale přesto tě to baví?

To vím přesně . Je to matsogi. Baví mně hodně , ale nejde mi to. Na to musí být asi trochu talent, zkušenost a určitá rozvaha.

Která ze zásad taekwon-da je pro tebe největší slabinou? (Pokud nějaká je, snažíš se jí nějakým způsobem minimalizovat?)

Asi sebeovládání , to se vztahuje vlastně i k tomu matsogi. Udržet se v klidu. A nebo překonat lenost a jít si zacvičit.

To je všechno, lepší už to asi nebude. Snad to takhle bude stačit.

Díky za trpělivost Tomáš


Já děkuju za odpovědi a přeju ať se ve zdraví zlepšuješ a hlavně ať tě pořád taekwondo baví a dává to co od něj čekáš…..Milan

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *